Vanaf 1 januari 2023 gaat de belasting op elektriciteit weer omhoog. Volgens Jan Willem Zwang van Stratergy profiteren vooral consumenten met zonnepanelen hiervan, omdat ze meer mogen salderen. Als uitvloeisel van het Klimaatakkoord verlaagt het Nederlandse kabinet sinds enkele jaren de belasting op elektriciteit. Door het Klimaatakkoord is de belasting op aardgas juist verhoogd. Deze maatregelen stimuleren de overstap naar meer duurzame en elektrische warmteopties. Het kabinet-Rutte IV is van plan de belasting op energie in de eerste schijf voor de periode 2023-2030 tot en met 10.000 kWh met 5,23 eurocent te verlagen. Tegelijk stijgt de belasting op aardgas met 5,23 eurocent per m³ aardgas.

Ontwikkeling energiebelasting

In 2015 bereikte de belasting met 0,1196 euro per kWh het hoogste punt. Vanaf 2016 is een begin gemaakt met het verlagen van energiebelasting naar 16% voor de eerste schijf met een maximum van 10.000 kWh. In 2022 zou de prijs door de dalingen uitkomen op 9,068 eurocent per kWh. Door de energiecrisis is de belasting in 2022 door het kabinet verlaagt naar 3,679 eurocent per kWh. In principe is er sprake van een tijdelijke extra daling. De verwachting is dat de tarieven stijgen als de energiecrisis tot rust is gekomen en de oorspronkelijke daling leidend zal zijn. Hiermee zakt de prijs tot aan 2030 naar 0,0659 euro per kWh.

Gunstig salderen

De definitieve invoering van het prijsplafond gaat ten koste van de aangekondigde verlaging van de energiebelasting. De gereserveerde 5442 miljoen euro voor deze belastingverlaging gaat over naar de kosten voor het prijsplafond. Dit heeft een positief effect voor de saldering van de opbrengst van zonnepanelen. Door de verlaging van de belasting stijgt de netto-opbrengst van zonnepanelen. De verlaging van de belasting compenseert de zogenaamde forward prijzen, de toekomstige verlaging van de energieprijzen.

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft de afbouw van saldering uitgesteld tot 2025. Eigenaren van zonnepanelen mogen in 2023 en 2024 de opbrengst nog volledig salderen. Met een verwachte stijging van 17 eurocent per kWh in 2023 daalt hierdoor de terugverdientijd van de zonnepanelen. Vanaf 2025 daalt het voordeel. Door de daling van de aanschafprijs van zonnepanelen blijft de terugverdientijd wel minder dan 7 jaar.

Prijsplafond

Tijdens Prinsjesdag 2022 kondigde het kabinet een prijsplafond voor energie aan. Door fors gestegen prijzen voor gas en elektriciteit dreigen meer dan 1.000.000 huishoudens hun rekening niet te kunnen betalen. Dit besluit heeft een positieve invloed op eigenaren van zonnepanelen. Stel dat je jaarlijks 2500 kWh stroom verbruikt en je wekt via zonnepanelen 1000 kWh op, dan betaal je voor de eerste 1500 kWh het bedrag van het prijsplafond en gebruik je opbrengst van de zonnepanelen voor de dure 1000 kWh die valt boven het prijsplafond. Je betaalt dus niets voor het dure stroom, waardoor je voordelig uitkomt.

Jan-Willem Zwang ziet niet alleen voordelen door het prijsplafond. Huishoudens zonder gasaansluiting verbruiken meer elektriciteit. Hierdoor vallen ze sneller in het hoge tarief en betalen ze een hoger maandbedrag dan mensen die wel gas afnemen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *