Bedrijfsfitness: wat is het en wat zijn de voordelen?

Gezondheid en welzijn houden rechtstreeks verband met de productiviteit van de werknemers van een onderneming en bijgevolg met het succes en het behalen van resultaten. Juist daarom hebben steeds meer bedrijven geïnvesteerd in programma’s en oplossingen om een gezonde levensstijl te bevorderen.

Een van deze oplossingen die in bedrijven populair is geworden, is de bedrijfsfitnessruimte. Heb je ervan gehoord? Deze ruimte voor werknemers kan een fantastisch rendement opleveren voor de organisatie!

Op zoek naar een manier om je meer inzicht te geven in bedrijfsfitness, hebben wij een snelle en waardevolle gids samengesteld over wat het is en wat de voordelen zijn van deze gezondheidsbevorderende oplossing. Kijk hier eens naar!

Wat is een bedrijfsfitness?

De installatie van een bedrijfsfitness voor bedrijven moet niet alleen het technische project omvatten, met de montage van de apparatuur, maar ook het beheer van de ruimte door gespecialiseerde vakmensen.

Op die manier is het mogelijk de werknemers een nauwe en persoonlijke begeleiding te bieden, met evaluatie, ontwikkeling van een opleidingsplan en toezicht op de uitvoering van de activiteiten, wat de resultaten ten goede komt.

De fysieke ruimte heeft een structuur die vergelijkbaar is met die van traditionele sportscholen, maar dan opgezet binnen de bedrijven. Meestal is er een gedeelte voor gymnastiek en functionele training (meer dynamische activiteiten) en een ander gedeelte voor materiaal voor bodybuilding.

De configuratie van deze ruimte zal afhangen van de behoeften van de werknemers, aangezien de ruimte is ontworpen met de bedoeling meer levenskwaliteit voor het team in kwestie te brengen.

De bedrijfsfitness is ook rechtstreeks betrokken bij de preventie van ongevallen en beroepsziekten. Vaak moet de werknemer fysieke kracht uitoefenen om zijn taken binnen de organisatie uit te voeren, en is spierversterking van essentieel belang.

Bovendien hebben degenen die zich meer inspannen op mentaal niveau of lang zitten, een meer sedentaire levensstijl. Daarom werkt het bestaan van de bedrijfsfitness als een stimulans voor het behoud van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Hoe de bedrijfsfitness werkt

De exploitatie van de fitnessruimte op de werkplek bevordert een betere, gezondere levensstijl en biedt de werknemers van het bedrijf de gelegenheid om tijdens de werkdag een moment aan lichaamsbeweging te besteden.

De ruimte kan worden ingericht als een traditionele sportzaal: met apparatuur, training stations, halters en zelfs een gymnastiekleraar om de oefeningen te begeleiden. Andere interessante suggesties zijn een fitnessruimte in de open lucht of een ruimte met apparatuur voor functionele training.

Wat zijn de voordelen van een bedrijfsfitness?

Lichamelijke oefeningen verbeteren de cognitieve prestaties, aangezien de beoefening van oefeningen en lichamelijke activiteiten de communicatie tussen neuronen vergemakkelijkt door het vrijkomen van biochemische stimuli.

Een ander belangrijk punt om te overwegen is dat dit soort activiteit de productie van serotonine verhoogt, de neurotransmitter die emotioneel welzijn, gevoel van eigenwaarde, focus en concentratie stimuleert. Het resultaat van deze prikkels is de verbetering van de creatieve activiteiten en ook van het geheugen van de beoefenaars.

Waarom passen bedrijven deze praktijk toe?

Het bestaan van een sportschool op de werkplek is rechtstreeks van invloed op de levenskwaliteit en de motivatie van de werknemers bij hun routinetaken. Om het hoofd te bieden aan globalisering en concurrentie moeten organisaties veranderingen in de werkomgeving en het organisatieklimaat bevorderen.

Het bedrijf dat op dit idee inzet, zal ook gemakkelijker talent kunnen vasthouden en een goede concurrentiepositie op de arbeidsmarkt kunnen behouden.

Met dit in het achterhoofd kan worden gesteld dat de investering in een bedrijfsfitness een reeks voordelen met zich meebrengt voor de ondernemingen die er gebruik van maken. Zie hieronder enkele van deze voordelen:

Het versterkt de cognitieve ontwikkeling van de werknemers
Het beoefenen van fysieke activiteiten verbetert het geheugen en helpt mensen bij hun leerproces. Het is ideaal voor oudere werknemers, maar ook belangrijk voor jongere die zich nog moeten aanpassen aan hun baan.

Ook het concentratievermogen en het vermogen tot innovatie worden gestimuleerd. Zo is het voor het personeel gemakkelijker om afleidingen die zich tijdens de werkdag voordoen, te negeren.

Bevordert een betere levenskwaliteit

Lichaamsbeweging garandeert de beoefenaars ervan een gezonder leven (op korte en lange termijn) en kan verschillende soorten ziekten voorkomen. Dit is van groot belang in de werkomgeving, want het vermindert rechtstreeks het absenteïsme, d.w.z. de afwezigheid en het verlof van het werk wegens gezondheidsproblemen.

Het doen van lichamelijke oefeningen kan ook een therapeutische activiteit zijn. Het kan namelijk het leven verbeteren van werknemers die veel last hebben van stress.

Hun routine kan mentaal en fysiek immers behoorlijk uitputtend zijn. Door bijvoorbeeld lichaamsbeweging op de werkplek aan te moedigen, kunnen sommige bewegingen die door de belasting van hun beroepsactiviteiten zijn aangetast, worden hersteld.

Verhoogt de productiviteit

Werknemers die een paar minuten vrij nemen van hun werk, in dit geval om te sporten, komen veel productiever terug.

Wie sport, kan als “gelukkiger” worden beschouwd door het vrijkomen van hormonen die met welzijn te maken hebben. Het gevolg hiervan is dat de werknemer met veel meer bereidheid, focus en creativiteit naar het werk terugkeert.