Cyber security dreigingen

Er zijn veel verschillende soorten cyber security dreigingen die tegenwoordig in de wereld plaatsvinden. Als we de verschillende soorten cyberaanvallen kennen, wordt het gemakkelijker voor ons om onze netwerken en systemen ertegen te beschermen. Hier zullen we de top tien cyberaanvallen die een individu of een groot bedrijf kunnen treffen, nauwkeurig bekijken, afhankelijk van de schaal.

Laten we beginnen met de verschillende soorten cyberaanvallen op onze lijst:

Malwareaanval

Dit is een van de meest voorkomende soorten cyberaanvallen. “Malware” verwijst naar schadelijke softwarevirussen, waaronder wormen, spyware, ransomware, adware en Trojaanse paarden. Het trojan-virus vermomt zichzelf als legitieme software. Ransomware blokkeert de toegang tot de belangrijkste componenten van het netwerk, terwijl spyware software is die al uw vertrouwelijke gegevens steelt zonder uw medeweten. Adware is software die advertentie-inhoud zoals banners op het scherm van een gebruiker weergeeft. Malware breekt een netwerk door via een kwetsbaarheid. Wanneer de gebruiker op een gevaarlijke link klikt, wordt een e-mailbijlage gedownload of wordt een geïnfecteerde pen drive gebruikt.

Laten we nu eens kijken hoe we een malwareaanval kunnen voorkomen:

Gebruik antivirussoftware. Het kan uw computer beschermen tegen malware.

Gebruik firewalls. Firewalls filteren het verkeer dat uw apparaat kan binnenkomen. Windows en Mac OS X hebben hun standaard ingebouwde firewalls, genaamd Windows Firewall en Mac Firewall. Blijf alert en klik niet op verdachte links. Werk uw besturingssysteem en browsers regelmatig bij.

Phishingaanval

Phishingaanvallen zijn een van de meest prominente wijdverbreide soorten cyberaanvallen. Het is een soort social engineering-aanval waarbij een aanvaller zich voordoet als een vertrouwd contact en het slachtoffer nepmails stuurt. Onbewust hiervan opent het slachtoffer de mail en klikt op de kwaadaardige link of opent de bijlage van de mail. Hierdoor krijgen aanvallers toegang tot vertrouwelijke informatie en accountreferenties. Ze kunnen ook malware installeren via een phishing-aanval. Phishingaanvallen kunnen worden voorkomen door de onderstaande stappen te volgen:

 • Bekijk de e-mails die u ontvangt nauwkeurig. De meeste phishing-e-mails bevatten aanzienlijke fouten, zoals spelfouten en formaatwijzigingen ten opzichte van die van legitieme bronnen.
  • Maak gebruik van een anti-phishing-werkbalk.
  • Werk uw wachtwoorden regelmatig bij.

Wachtwoordaanval

Het is een vorm van aanval waarbij een hacker uw wachtwoord kraakt met verschillende programma’s en tools voor het kraken van wachtwoorden. Er zijn verschillende soorten wachtwoordaanvallen zoals brute force-aanvallen, woordenboekaanvallen en keylogger-aanvallen.

Hieronder vindt u een aantal manieren om wachtwoordaanvallen te voorkomen:

 • Gebruik sterke alfanumerieke wachtwoorden met speciale tekens.
 • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites of accounts.
 • Update uw wachtwoorden; dit beperkt uw blootstelling aan een wachtwoordaanval.
 • Heb geen wachtwoordhints in de open lucht.

Man-in-the-middle-aanval

Een Man-in-the-Middle Attack (MITM) wordt ook wel een afluisteraanval genoemd. Bij deze aanval komt een aanvaller tussen twee partijen in, d.w.z. de aanvaller kaapt de sessie tussen een client en host. Hierdoor stelen en manipuleren hackers gegevens. De client-server-communicatie is verbroken en in plaats daarvan loopt de communicatielijn door de hacker. MITM-aanvallen kunnen worden voorkomen door de onderstaande stappen te volgen:

 • Houd rekening met de veiligheid van de website die u gebruikt. Gebruik codering op uw apparaten.
 • Gebruik geen openbare Wi-Fi-netwerken.

SQL-injectie-aanval

Een SQL-injectie-aanval (Structured Query Language) vindt plaats op een databasegestuurde website wanneer de hacker een standaard SQL-query manipuleert. Het wordt uitgevoerd door een kwaadaardige code in een kwetsbaar zoekvak van een website te injecteren, waardoor de server cruciale informatie onthult. Dit heeft tot gevolg dat de aanvaller tabellen in de databases kan bekijken, bewerken en verwijderen. Aanvallers kunnen hierdoor ook beheerdersrechten krijgen.

Om een ​​SQL-injectie-aanval te voorkomen:

 • Gebruik een inbraakdetectiesysteem, aangezien ze het ontwerpen om ongeautoriseerde toegang tot een netwerk te detecteren.
 • Voer een validatie uit van de door de gebruiker verstrekte gegevens. Met een validatieproces houdt het de invoer van de gebruiker onder controle.

Denial-of-Service-aanval

Een Denial-of-Service-aanval vormt een aanzienlijke bedreiging voor bedrijven. Hier richten aanvallers zich op systemen, servers of netwerken en overspoelen ze met verkeer om hun bronnen en bandbreedte uit te putten. Wanneer dit gebeurt, wordt de catering voor de inkomende verzoeken overweldigend voor de servers, waardoor de gehoste website wordt afgesloten of vertraagd. Dit laat de legitieme serviceverzoeken onbeheerd achter. Het staat ook bekend als een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) wanneer aanvallers meerdere gecompromitteerde systemen gebruiken om deze aanval uit te voeren.

Laten we nu eens kijken hoe u een DDoS-aanval kunt voorkomen:

 • Voer een verkeersanalyse uit om kwaadaardig verkeer te identificeren.
 • Begrijp de waarschuwingssignalen zoals netwerkvertraging, periodieke uitval van websites, enz. Op dergelijke momenten moet de organisatie de nodige stappen onmiddellijk ondernemen.
 • Stel een incidentresponsplan op, zorg voor een checklist en zorg ervoor dat uw team en datacenter een DDoS-aanval aankunnen.
 • Besteed DDoS-preventie uit aan cloudgebaseerde serviceproviders.

Bedreiging van binnenuit

Zoals de naam doet vermoeden, is bij een dreiging van binnenuit geen derde partij betrokken, maar een insider. In zo’n geval; het kan een persoon van binnen de organisatie zijn die alles van de organisatie weet. Bedreigingen van binnenuit kunnen enorme schade aanrichten. Bedreigingen van binnenuit zijn wijdverbreid in kleine bedrijven, aangezien het personeel daar toegang heeft tot meerdere accounts met gegevens. Redenen voor deze vorm van aanval zijn talrijk, het kan hebzucht, boosaardigheid of zelfs onzorgvuldigheid zijn. Bedreigingen van binnenuit zijn moeilijk te voorspellen en daarom lastig.

Om de insider-dreigingsaanval te voorkomen:

 • Organisaties moeten een goede cultuur van beveiligingsbewustzijn hebben.
 • Bedrijven moeten de IT-middelen beperken waartoe medewerkers toegang hebben, afhankelijk van hun functie.
 • Organisaties moeten werknemers trainen om bedreigingen van binnenuit te herkennen. Dit zal werknemers helpen te begrijpen wanneer een hacker de gegevens van de organisatie heeft gemanipuleerd of probeert te misbruiken.

Concluderend

In dit artikel over de soorten cyber security dreigingen heeft u veel over cyberaanvallen gezien. U heeft gekeken naar wat een cyberaanval is, de top soorten dreigingen en de manieren om een ​​cyberaanval te voorkomen. Met het toenemende aantal cybercriminaliteit tegenwoordig, is het goed om op de hoogte te zijn van cyberaanvallen en hoe u uw netwerk kan beschermen.